Mida doula täpsemalt teeb? Osa 1 – Rasedusaegne toetus

Kuidas doula raseduse ajal ema ja pere täpsemalt toetab? Doula toetus on väga personaalne, ükski kohtumine teise lapseootel ema või perega pole eelnevatega võrreldes täpselt samasugune. Kohtumiste sisu, temaatika ja tegevused võivad tulla kas orgaaniliselt ise kohtumise käigus või eelneva kokkuleppe alusel, et mida täpsemalt ema/pere huvitab või mis on nende soovid ja ootused. Neid võimalusi on mitmeid ja järgnevalt kirjeldan mõne lausega igat võimalust lahti.

🔸Doula toetab Sind kogu teekonna vältel, pereplaneerimisest lapsevanemluseni.
Kuigi teenuste täpsemad kokkulepped doula ja kliendi vahel võivad erineda, siis üldiselt on doula see üks kindel ja usaldusväärne isik, kelle poole saad alati pöörduda teemadega, mis parasjagu Sinu jaoks olulised on. On need mured, hirmud, lihtsalt soov kellegile südant puistata, rääkida igapäevastest rõõmudest, tegemistest jne. Või kui on tekkinud mingeid küsimusi raseduse,sünnituse või sünnitusjärgse aja kohta siis doula saab anda sulle need vastused esimesel võimalusel või planeerida need eesootavale kohtumisele.
🔸Arutleb ja jagab kasulikke teadmisi ning ka praktilisi oskusi sünnituseks ettevalmistumiseks.
Dr. Google, pere või sõbrad jagavad tihtipeale väga erinevaid kogemuslugusid või teadmisi sünnituse kohta. Doula aitab siinkohal hoida pea selgena ja keskenduda teadmistele, mis aitavad nii Sind kui ka Sinu parterit sünnitusprotsessis. Lisaks teadmistele aitab doula ka praktiliste oskustega. Näiteks erinevad sünnitusasendid, keha lõdvestavad ja valule leevendust pakkuvad tegevused ja võtted, harjutused ettevalmistamaks beebit sünnituseks parimasse asendisse abistamisel ja sünniteedesse ruumi tekitamiseks.
🔸Ettevalmistus sünnitusjärgseks ajaks.
Minu südameteema. Tihtipeale on raseduse ajal fookus sünnitusel ja sellega toimetulekul ning asjadel, mida beebi tulekul vaja. Eriti esmakordsed lapsevanemad mõtlevad tihtipeale väga palju just sünnitusele, sest neil puudub kogemus ja arusaam, mis neid päriselt ees ootab Lisaks on neil ka üks suur stressitekitajast küsimus ‘’Kas mul on ikka kõik vajalikud asjad olemas?’’. Ja kogu selle varju jääb see tõeline katsumus, see mis järgneb sünnitusele. Seda PÄRIS reaalsust ei näidata filmides, seriaalides, ei meenutata ka väga pereliimete või sõbrannade poolt. Loomulikult on kõigi kogemused erinevad ja ees võib oodata väga lihtne või ka väga väljakutseid esitav periood, seega ootamatustega toimetuleku võti on teadlikkus. Eelnevalt partneriga läbi arutatud ootused, kokkulepped, soovid, väärtused jne. Doula aitab mõelda asjadele, millele sa ehk veel mõelnudki pole.
🔸Eelnevate sünnituskogemuste jagamine.
Eelnev sünnituskogemus võib mõjutada sinu tulevast sünnitust. Õhus võib olla palju küsimusi, arusaamatust, emotsioone, mälestusi, teadmatust, hirmu või ka puhast õndsustunnet. Doula kuulab ära su kogemuse ning vajadusel pakub sulle just sellist tuge, mida sa ise soovid. Olgu selleks lihtsalt kuulamine, arutlemine, tekkinud hirmudega tegelemine vm.
🔸Lõõgastus kehale ja vaimule
Doula oskuste kohaselt just täpselt see mida soovid või vajad.
🔸Murede ja hirmudega tegelemine.
On täiesti normaalne, et raseduse ajal võivad ülesse kerkida erinevad mured ja hirmud. Oluline on nendega mitte jääda üksi ja lasta neil süveneda.
🔸Nõuanded rasedusaegsete vaevustega toimetulekuks.
Iiveldus, sümfüüsi-, puusa-, seljavalud jne.
🔸Vajadusel jagab kasulikke kontakte või suunab mõne muu spetsialisti poole.
Olen teinud eeltööna Tartus rasedatele pakutavatest teenustest ja Tartus proovinud osasid neist ka ise (mitte rasedana muideks 😀 ). Doula oskab soovitada ja märgata olukorda, kus oleks vaja mõne teise spetsialisti abi, nt raseduskriisinõustaja, füsioterapeut vms.
Kõik doulad on omamoodi erilised, oma teadmiste, oskuste ja kogemuste poolest, seega pole eelnev nimekiri kindlasti lõplik ja peamiselt siiski baseerub minu teadmiste ja tegevuse põhiselt.

Rasedusaegse toetuse saad broneerida SIIT. Kui Sinul pole seda hetkel vaja siis oleksin ülimalt tänulik kui jagaksid seda edasi kellegile, kellel võiks sellist toetust vaja minna.

Scroll to Top