Öödoula – küsimused ja vastused

Lasin oma Instagrami jälgijatel esitada öödoula teenuse kohta küsimusi. Küsimused olid enamjaolt sarnased, lisasin neile minult juba eelnevalt sel teemal küsitud küsimused ja vastan neile siia.

Mis kellast kellani öödoula teenus kestab?
Kellaajad on väga individuaalsed. Tavaliselt saabun pere juurde kuskil 1h enne beebi ööunne minekut, et beebi jõuaks minuga tutvuda ja kohaneda ning mina jõuaksin lapsevanematega läbi rääkida eesootava öö üksikasjad ja teha vajaminevad kokkulepped, erinevateks olukordadeks, mis võivad öösel aset leida. Lahkun olenevalt olukorrast aga peamiselt hommikul beebi ja vanema(te) ärkamise järgselt. Enamasti jääbki see umbes 12h möödumisele minu saabumisest. Aga otseselt minuteid ma ei loe 🙂

Kuidas toimub rinna beebi toitmine?
Rinnaga toitmine näeks eelistatult välja nii, et toon lapse söömise ajaks ema juurde ja toitmise lõppedes viin lapse tagasi magama, vajadusel teen ka muud toimingud (krooksutamised, mähkmevahetus vms). Aga siiski enne magama minekut lepin emaga kokku, kuidas tema soovib, et toitmine välja näeks. Seni on väga kenasti toiminud see, kui viin rinnabeebi teises toas magava emme juurde toimise ajaks.
On täiesti okei, kui beebi saab selle ühe öö eelnevalt pumbatud  rinnapiima topsist või pudelist. Olenevalt lapse vanusest ja tavapärastest öösel söömise kordadest, võib olla vajalik ka emal öösel rinnapiima välja pumbata. Sellisel juhul toon ja ühendan ise emale kokkulepitud ajaks pumba, hiljem säilitan piima ja puhastan tarvikud.
Kui see jäi veel ebaselgeks siis rinnapiimaasendaja ehk piimasegu toidul olevate laste toitmise(vastavalt vanemate juhisele) ja pudelite puhastamise ning ettevalmistamisega tegelen kogu öö ise, neid toitmiseks vanema juurde ei vii.

Mis saab siis, kui laps üldse ei lepi sinuga?
On väga oluline, et lapsevanem teaks ja tunneks oma beebit, et kuidas ta võõrastega lepib. Mina omaltpoolt annan endast kõik, et meie tutvumine oleks pehme, sõbralik ja võimalikult usalduslik. Uurin selle kohta juba eelnevalt, et teaksin kuidas Teie lapsele läheneda.  Kui muidu leplik laps siiski öösel väga väljendab oma ema läheduse vajadust siis loomulikult ta saab seda. Võib olla, et laps vajab lihtsalt seda kinnitust, et emme on olemas ning öö saab rahulikult jätkuda.
Toimin meie kokkuleppe alusel ja täpselt nii nagu lapsevanemad tunnevad, et nende lapsele on parim.
Kui juhtub, et laps juba esimese paari tunni jooksul annab märku, et öine hoidja talle ikka üldse ei sobi, siis lõpetame teenuse ning tagastan osa teenuse hinnast.

Mis sa öösel teed ja kuidas üleval ennast hoiad?
Enamasti kasutan ma öist aega võimalikult produktiivselt. Kui on perel, kes mind on appi kutsunud, on vaja milleski abi siis aitan rõõmuga, olgu see õhtul köögi koristamine, varahommikul hommikusöögi ettevalmistamine vms. Kui need tehtud siis lahendan oma to-do listi ehk teen telefonis või võimalusel arvutis vajaminevaid töid (nt. Sotsiaalmeedia postitusi,blogi  vms), olen lugenud ka raamatut. Kui pere ei soovi või on lapsed väga tundlikud, et ma vaikselt seal toimetan siis ma kas magan või olen võimalusel teises toas.
Seni olen igal korral ka teinud paarikümne minutilise uinaku ajavahemikus kuskil 1-3ni, seda vaid juhul kui beebi magab ja kõik sujub kenasti.
Kuna minu laps on juba parajalt suur, et öiseid ärkamisi on kas üks või üldse mitte siis minul unepuudust pole. Kui tean, et mind on ootamas öine vahetus siis tavaliselt proovin oma päeva planeerida nii, et saaksin õhtupoolikul pisut magada, mis aitab mul öösel üleval olla. Ning peale teenust lähen ju ka koju kohe magama. Ergutajana olen kaasa võtnud termosega ka kohvi, mis minule, kui vähesele kohvijoojale väga hästi toimib.

Kus ema ja isa magavad?
Magamiskorraldused panevad lapsevanemad ise paika. Kui beebi on harjunud kogu aeg magama ühes ja samas kohas siis oleks hea, kui ta ka sel ööl seal magada saaks ning hoopis vanemad puhkaksid teises toas. Aga kui harjumuspärasest teises keskkonnas magamine last ei häiri siis võib aseme teha kuhu iganes Teie perele sobivaim on.

Kuidas usaldatakse terveks ööks oma beebi võõrale?
Usaldus on minu jaoks väga-väga tähtis. Selleks, et beebi saaks võimaluse usaldada mind on oluline, et ka lapsevanem mind usaldaks. Laps on vanema peegel, kui oled kahtlev ja ärevil võib seda väljendada ka beebi.
Et mind lähemalt tundma õppida ja seeläbi ka veidi usaldust võita, saad minu kohta lugeda kohelehelt (SIIT), lisaks leiad minu tutvustuse ka Instagramis Highlightside alt “Minust” ja “Igapäevaelu”. Pakun ka tasuta tutvumiskõnet, kuson hea võimalus saada kahtlust tekitavatele küsimustele vastused või tunnetada minu sobivust Teie perega. Tutvumiskõne soovist anna mulle märku kirjutades sotsiaalmeedia postkasti, täites kodulehel kontaktide vorm(SIIT) või saates otse e-mail info@doulaanneli.ee

Kui mul ei tule ikkagi und või ei suuda magama jääda, sest olen võõra olukorra tõttu ärevil?
Sellises olukorras ma soojalt soovitan voodist püsti tõusta ja tulla juua minuga üks rahustav tee. Samal ajal saame vestelda, et mis sind ärevaks teeb või misiganes teemadel sa rääkida soovid. Kuulan Sind suurima rõõmuga. Võtan alati kaasa ka oma hea abilise valgemüra masina, millest võib uinumisel abi olla. 

Kas vanemad võivad sel ööl ka kodust ära minna?
Ei, öödoula teenus ongi mõeldud vanematele puhkuse ehk kosutava ööune saamiseks. Kindlasti peab üks vanematest kodus olema. Teenus sobib hästi ka näiteks üksikemadele või neile, kelle partnerid töötavad välismaal või kes ei saa partnerilt abi öösiti laste ärkamistega.

Kes paneb lapse magama?
Beebi paneb magama lapsevanem ise, võimalusel jälgib doula hoolikalt, kuidas ema last rahustab, kuidas teda hoiab, kuidas kussutab ja mis häält ta teeb. Seda selleks, et öösel matkida harjumuspäraseid viise, mis on lapsele tuttavad. Juhuks kui uinumine võtab kaua aega võib doula abistada või võtta magamapanek üle. Kui laps on väga leplik ning vanem teab seda juba ette, siis võib doula ise lapse magama panna.

Kas öödoula on ühekordne abi või järgneb sellele ka järel unenõutamine?
Öödoula ei ole, ega paku unenõustamise teenust. Öödoula on ühekordne 12h koduvisiit, mille eesmärk on pakkuda lapsevanemale kosutavat ööund nii, et öiste toimingute eest hoolitseb doula. Kui Teil on soov teha lapse une osas muudatusi või vajate lapse une kohta nõu siis soovitan Beebiuni unenõustamist.

Mine piilu kindlasti ka Intagrami “Öödoula” highlightsi.
Kui Sul on veel küsimusi, millele siit vastust ei saanud siis kirjuta mulle julgelt 🙂

Scroll to Top