Haiglakoti nimekiri – mida sünnitama minnes kaasa pakkida?

Sünnitus on ettearvamatu, kuid ühtlasi ka imeline sündmus, milleks paljud emad tublisti ettevalmistusi teevad, et minna sellele elu ühele erilisemale sündmusele vastu rahuliku südamega. Üks oluline ettevalmistus haiglasse sünnnitama minnes on haiglakoti kokkupakkimine. Olenemata sellest, kas ootad oma esimest või mitmendat last, siis ükski sünnitus ega tõenäoliselt ka sellest taastumine ei ole samasugune, seega haiglakoti sisu tuleb rahulikult läbi mõelda.

Millal pakkida haiglakott sünnituseks?

See on küsimus, mida esmakordsed emad tihti küsivad. Soovitusi selle kohta on erinevaid: kolmanda trimestri alguses, 36/37 rasedusnädalal, tähtaja saabudes või üldsegi sünnitegevuse alguses. Ühte ja õiget vastust sellele pole, seega minu soovitus on kuulata oma sisetunnet ning pakkida kott kokku siis kui tunned, et nüüd on selleks õige aeg. AGA siiski on hea, kui Sul on vähemalt nimekiri valmis, et kui peaks minema kiireks siis saad selle järgi rahus pakkida ning olla kindel, et midagi olulist ei jää maha. Väga põhjaliku valmis nimekirja saad alla laadida ja printida postituse lõpust.

Enne, kui hakkad pakkima siis mõtle selle üle, milline pakkija sa tavaliselt oled. Kas oled see, kes pakib kaasa vähem ja saab hakkama minimaalsega (lased vajaduspõhiselt asju juurde tuua) või soovid olla kohe valmis igaks olukorraks, pakkides kaasa rohkem asju?

Tähtis on arvestada ka sellega, et erinevates haiglates võivad olla erinevaid võimalused. Kui kõigis sünnitusmajades on tagatud lapsele haiglas oleku ajaks riided, mähkmed ja muud hügieenitarbed siis ema hügieenisidemeid ning näiteks ka võrkpükse ei pruugita pakkuda vaid eeldatakse, et Sul on need omal kaasas. Seega tasub uurida teistelt emadelt või näteks beebigrupist, mida Sinu valitud sünnitusmaja pakub ja mida sul ei ole mõtet kaasa vedada. Paljudel juhtudel on see näiteks saunalina/käterätik, mis on enamustes haiglates nii tavapalatis kui ka perepalatis olemas.

Olen koostanud põhjaliku nimekirja koos selgituste ja näidete/linkidega (esimesed Google vasted) põhinedes nii oma, sõbrannade, klientide ja minu instagrami jälgijate kogemustele, kelle hulgas on väga erinevate soovide ja eelistustega naisi.
Vaatame siis üle, mida emad haiglasse sünnituseks ja sünnitusjärgseks ajaks kaasa võtnud on.

Haiglasse sünnitama minnes peaks kindlasti kaasas olema

  1. Rasedakaart (sh. kollane verekaart)
  2. Pass / ID-kaart
  3. Ravimid ja/või vitamiinid, mida võtad regulaarselt
  4. Sünnitusplaan (kui oled selle koostanud)

Haiglakotis võiks olla

  1. Snäkke ja juua – sünnitus ise võib kujuneda väga pikaks ja energiakulukaks, kindlasti võiks (tugiisik) jälgida, et sööd ja jood kasvõi natukenegi mõne aja tagant, andes oma kehale vajalikku ja väärtuslikku kütust. Snäkkideks sobivad asjad, mis ei rikne kiiresti toatemperatuuril, nt. pähklid, batoonid, puuviljad, soolased küpsised vms (ainult magusa snäkkimine võib iiveldama ajada). Joogiks võiks eelistada puhast vett, maitsejookidest on head näiteks kookosvesi või isotoonilised spordijoogid. Sünnitusjärgseks ajaks võid kaasa võtta nt. seemneid/pähkleid ja marju, et muuta hommikupuder toitvamaks ja seedimist toetavamaks. Lisaks on emad omale kotti pakkinud smuutisid ja ploomimahla.
  2. Veepudel – sünnitustoas ja sünnitusjärgselt on olemas palatites tassid aga mugavam on juua pudelist, eriti sellisest, mis võimaldaks juua igas asendis, sh. pikali. Selleks sobivad hästi kõrrega- või spordi joogipudelid.
  3. Riided – minimaalselt pakkides on täiesti piisav üks komplekt mugavaid riideid koju minekuks.
    – öösärk – haiglas on tavapäraselt juba sünnitustoas olemas nende öösärk ja hommikumantel, mis vahetatakse määrdumise korral puhta vastu. Mitmed emad soovitasid isiklikku öösärki/öökleiti, mis oleks eelkõige veniv ja millega oleks võimalikult lihtne imetada. Mainiti, et haigla omad on seljas liiga jäigad või pole kõige mugavamad imetamiseks.
    – imetamissõbralik pluus – kasuta spetsiaalset imetamispluusi, peenemate paeltega maikat või venivat sügavama V-kaelusega pluusi, mis tagab kiire, lihtsa ja mugava ligipääsu imetamiseks.
    – püksid – sünnitusjärgselt sobivad pigem pehmed puuvillased ja hästi hingavad riided. Mõni ema on maininud ka, et ei soovinud sünnitusjärgselt üldse pükse panna, vaid kandis ainult kleiti.
    – kampsun – olenevalt hooajast võib haiglas olla jahedam. Silmas tuleks pidada ka oma külmatundlikkust.
    – imetamisrinnahoidja – esimestel päevadel/nädalatel, soovitatakse pigem olla kas täiesti ilma rinnahoidjateta või kasutada pehmeid, ilma tugikaarteta imetamisrinnahoidjaid. Spordirinnahoidja sobib vaid juhul, kui sealt saab rinna ülevalt välja tõsta, mitte alt. Tõstes tugeva kummiosa rinna peale või kandes liiga ümber rinnahoidjat võivad piimajuhad ummistuda, mis võib viia rinnapõletikuni. Lisaks võivad sünteetilised materjalid, millega rinnad ei saa õhku, soodustada pärmseene vohamist.
    – aluspesu – võib aga ei pruugi vaja minna. Olenevalt, mida sünnitusjärgselt kasutada eelistad, kas mähkmeid või sidemeid koos fikseerivatepükste või oma aluspesuga.
    – sokid – vastavalt hooajale ja oma külma/soojatundlikkusele.
    – sisejalanõud (plätud / sussid) – soovituslik aga mitte kohustuslik, mõeldud peamiselt sünnitusjärgses osakonnas koridoris liikumiseks.
  4. Hügieenitarbed – vali vastavalt oma tarbimisharjumustele, kui sa pole suurem asi keha kreemitaja või meigi kasutaja siis tõenäoliselt ei tee Sa seda ka haiglas. Haiglas on enamasti dušširuumis olemas neutraalne, lõhnatu seep/duššigeel.
    Pesemisvahendid
    – hambahari
    – hambapasta
    – duššigeel
    – eelista lõhnatut või väga õrna lõhnaga.
    – šampoon
    – palsam
    – näopesuvahend
    Kehahooldus
    – kehakreem
    – eelista lõhnatut või väga õrna lõhnaga.
    – näohooldustooted – tõenäoliselt maske ja koorijaid ei ole tarvis kaasa võtta küll aga näiteks kreem ja seerum, mida igapäevaselt kasutad.
    – deodorant – eelista lõhnatut või väga õrna lõhnaga. Sünnitusjärgselt on tavapärasest tugevam higistamine täiesti normaalne. Osad emad on täheldanud ka, et higi lõhn on tavalisest ebameeldivam. Kõige selle taga on sünnitusjärgsed hormonaalsed muutused kehas.
    – nibukreem – osades haiglates antakse küsimise peale lanoliini, osades peab endal kaasas olema. Ise kaasa võttes eelista puhast lanoliini, väga paljud emad soovitavad lisaks nibukreemile Multi MAM kompresse, aga ka oma rinnapiim on täiesti piisav ja valusatele nibudele kasulik.
    – huulepalsam – selle soovitusega lähebad samuti emad konkreetselt kahte leeri, need kes ei võtnud huulepalsamit kotist välja ja teised, kes ei kujutaks ette sünnitust ilma selleta. Sünnitusel võib huulte kuivust tekitada kuiv õhk, suurenenud veevajadus ja tavapärasest tihedam ja intensiivsem hingamine.
    – rinnapadjad või rinnapiima koguja – Esimesed kuud ema organism alles õpib ja harjub uue olukorraga ja rinnad ei oska veel tekkinud piima hästi reguleerida, mitõttu võivad rinnad lekkida. Enamasti lekivad rinnad kas millegi survel, nt. oma käsi vm surub rinnale või lekib teine rind samal ajal kui last imetad aga võivad lekkida ka ilma füüsilise tegurita, näiteks kui vaatad last või laps nutab. Rinnapatju on nii ühekordseid, kui ka korduvkasutatavaid. Rinnapiimakoguja on eriti kasulik siis, kui on imetamisega raskusi ja beebi vajab lisaks rinnast saadud piimale lisa. Sellega on mugav imetamise ajal teisest rinnast lekkivat piima koguda ning pärast imetamist lusika/topsi/süstla/pudeliga juurde anda. Rinnapiimakogujaid on kahte tüüpi – haakaa (vaakumiga – kogub tõenäoliselt rohkem piima, kasulik ka piimapaisu jms probleemide korral) ja lamedad rinnahoidjasse peidetavad (ei ole vaakumiga).
    – sidemed / mähkmed – ka selle kohta lähevad arvamused ja soovitused üsna lahku. On emasid, kes on leidnud, et esimesteks sünnitusjärgseteks päevadeks täiskasvanute mähkmed on kõige mugavamad, neid on lihtne jalga panna ja need on väga lekkekindlad. Teised soovitavad aga sideme ja fikseerivate-/võrkpükste või oma aluspükste kombot, olenevalt aluspükste või fikseerivate-/võrkpükste lõikest ning sidememest (kas tiibadega või ilma, kleepuvus, sideme suurus ja kuju) võib olla see tülikam aga kindlasti soodsam ja saad valida vastavalt veritsuse tugevusele paraja sideme. Võrkpükste miinus on see, et võrk on üldjuhul ühekordselt kasutatav, kergesti rebenev, seejuures fikseerivad püksikud on tavaliste bokseri tüüpi aluspükstele sarnased, äärmiselt pehmed, venivad, käsi/masinpestavad umbes 50x 60’c juures ja kiirelt kuivavad. Sidemete puhul tuleks jälgida nende materjali – kindlasti puuvillased, mitte sünteetilised ja lõhnavad! Eriti soovitatav on kasutada sidemeid, millel pole kilest põhja, et tagada õhu ligipääs ja toetada seeläbi paranemist. Kui palju ja millises paksuses sidemeid vaja läheb? See on väga individuaalne, sünnitusjärgne veritsus on vahetult peale sünnitust tugevam ja väheneb järk järgult iga päeva-tunniga, seejärel tekkiv sünnitusjärgne voolus võib kesta keskmiselt 6-12 ndl.
  5.  Juuksehari
  6.  Patsikummid / klambrid – Et saaksid teha oma esimese Mom bun-i. Nali-naljaks.. usun, et paljud nõustuvad, kui ärritav võib olla, kui juuksed sul pidevalt näos või ees on. Minu isiklik eelistus/soovitus sünnituseks ja järgnevateks päevadeks on punutised, siis ei kisu ega enamasti sega juuksed kuidagi.
  7. Musta pesu kott – nii sünnitusel kui ka sünnitusjärgselt võib riiete määrdumist ikka ette tulla. On see siis veri, okse, uriin või üldse kellegi ootamatu kakaõnnetus, hea on need esemed kotis teistest eraldada, see teeb ka lahtipakkimise lihtsamaks.
  8. Telefon – tõenäoliselt on see tänapäeval paljudel juba harjumuspäraselt käes või taskus aga siiski tõin selle siia igaks juhuks välja.
  9. Laadijad
  10. Rahakott – osades haiglates on sünnitusjärgse osakonna koridoris masinad, kust saab automaadist osta näksimist või kohvi. Tartu Ülikooli Kliinikumis näiteks on veel majas ka R-kiosk ja apteek, kus saab vajadusel käia.
  11.  Tänukingitus – see pole üldsegi kohustuslik, kuid tänukingitus ämmaemanda(te)le ja põetajale on armas viis neid tänada enda hoolitsemise eest sellel olulisel sündmusel ja sellele järgnevatel päevadel.

Haiglakotis võib kasuks tulla

  1. Bandaaž – aitab toetada sünnitusjärgselt nõrgenenud süvalihaseid ja toetab sünnitusjärgset taastumist.
  2. Arvuti / tahvelarvuti / raamat vms ajaviiteks – haiglas võivad nii päevad kui ööd tunduda tohutult pikad, liikuvus ja võimalused on seal piiratud. Tavapalatis jagad telekat ning pead arvestama ka teiste soovidega, kus ehk ei soovita üldse telerit käima panna. Perepalatis oled oma teleka peremees aga kanalid jällegi piiratud ning puudub järelvaatamise võimalus. Seega soovitavad mõned emad beebi imetlemise ja imetamise taustaks oma lemmiksarja vaadata. Samas on ka palju neid, kes ütlevad, et selleks polnud aega ega jaksu.
  3. Oma padi – kui oled nagu mina, kes on juba pikki aastaid maganud erilise padjaga siis tead, kui raske on head und saada kohas, kus on tavalised padjad. Sünnitusjärgselt on iga uneminut arvel, hea uni on nii vajalik. Kui tead, et sinu eriline padi on just see, mis aitab sul saavutada hea une siis paki see kindlasti kaasa.
  4. Oma rinnapump – rinnapump on üks nendest asjadest mida ette ei tea, kas läheb vaja või mitte. See tuleb kasuks nt. kui beebi ei saa rinnast piima kätte või soovid anda rindadele lisa stimulatsiooni piima tootmiseks. Vastavalt olemasolule saad haiglast vajadusel küsida nii käsi- kui ka elektrilist pumpa. Aga vabalt võid kaasa võtta enda pumba, kui see on sul juba olemas, sa tunned ja tead, kuidas see töötab ja eelistad kasutada pigem enda asju.
  5. Valge müra – seda soovitust ma polnud isiklikult kuskilt kuulnud, kuniks üks ema seda mainis ja sain tema mõttest koheselt aru. Valget müra peetakse efektiivseks vastsündinu rahustajaks, kuna see sarnaneb helidele, mida ta kuulis Sinu kõhus olles. Valge müra masinat kiidavad paljud emad ka hiljem lapse uinutamisel ja magamise toetajana. Helinaut, on üks paljude lemmikutest, olen ise seda aastaid kasutanud ja näen seda väga tihti ka klientidel kodus.
  6.  Õrna valgusega/timmitav lamp – see on puhtalt minu isiklik soovitus ja eelistus. Haiglas olles tundsin nii puudust väga õrnast valgusest, mida öösel kasutada, mis ei säraks silma ega ajaks und ära aga mis oleks piisavalt valge, et näeksin beebit kontrollida ja temaga vajadusel toimetada. Haiglas oli väike laualamp ja voodikohal paneelil olev lamp olid minu jaoks liiga tugeva valgusega, aga neid annab loomulikult peita, katta vms. Minu lemmik läbi kogu beebiea oli Vava puutetundlik timmitav lamp, kasutame seda siiani, hotellis, telgis, külas jne. ööbides. Minul olevat super mudelit enam kahjuks ei müüda aga uuem mudel, erinevate värvidega on müügil näiteks siin.
  7. Pastakas – märkmete tegemiseks, allkirjade andmiseks.
  8. Hõbesprei – Nagu huulepalsamiga siis hõbesprei osas lähevad samuti arvamused ja soovitused lahku, eriti kuna ta on üsnagi kulukas. Uuri selle kohta oma ämmaemandalt või konsulteeri apteekriga.
  9. Kõlar / kõrvaklapid – Kui soovid nii kodus kui haiglas kuulata omale meeldivat meditatsiooni, muusikat või rahustavaid helisid. Osadele naistele meeldib kuulata kõlarist, sest kõrvaklappide kasutus võib olla segav ja häiriv. Kõrvaklappidest soovitatakse enim juhtmevabasid ja kõrvasiseseid, siis ei jää kindlalt midagi segama ja saab kasutada nii ühte klappi kui ka mõlemat korraga.
  10. Käsiventilaator – Pikalt kestev sünnitus, hormoonid ja füüsiline koormus võivad ajada sünnitusel higistama. Haiglas võib olla ka väga kuiv õhk ja seeläbi on mitmed sünnitajad kurtnud õhupuuduse tunde üle. Seda aitab leevendada väike, laetav ja kaasaskantav ventilaator või lehvik (sünnitajale ja tugiisikule pikalt lehvitamine väga koormav ja väsitav). Muidugi saab tuult teha ka sünnitustoas olemasolevaga, näiteks tekiveerega, mõne paberiga vm, tuleb olla leidlik.
  11. Massaaži pall – sünnitusel erinevate valupunktide ja lihaspingete masseerimiseks ja lõdvestamiseks, näiteks selg, tuharad. Sünnitusjärgselt sobib ka taastumiseks või imetamisest tekkivate õlapingete vabastamiseks. Nt. erinevaid massaažipalle leiad siit.
  12. Eeterlikud õlid – tihti on rasedad ja eriti sünnitajad väga lõhnatundlikud ning eeterlikud õlid ei pruugi kõigile meeldida. Samas võivad olla eeterlikud õlid väga toetavad ja head abivahendid sünnitusel. Leia endale spetsialist või uuri ise lähemalt millised eeterlikud õlid on sünnituseks sobivaimad. Hea nipp selleks, et vältida kogu ruumi tekkivat tugevat eeterliku õli lõhna, mis võib olla ka ämmaemandate jaoks segav, on soovitatav tilgutada omale sobivat eeterlikku üli vatile ja panna see purki. Selliselt saad seda aeg ajalt avada ja nuusutada ning siis jälle sulgeda.
  13.  Platsenta karp – Esmalt soovitan uurida, kas ja kuidas Sinu valitud sünnitusmajas kaasa võetavate platsentadega toimetatakse, kas on võimalus haiglas olemise ajal seda ka seal säilitada või tuleb see pärast sünnitust esimesel võimalusel ära viia. Tavapäraselt pannakse kaasa antav platsenta kilekotti, kuid võid paluda see panna ka oma karpi, ostes selleks umbes 1l toidukarbi või olen kuulnud soovitusi ka 1l plastik jäätisekarpide ning Vapiano toidukarpide kohta.
  14. Rebozo või pikem mitte veniv sall – Rebozo on traditsiooniline Mehhiko sall, mida kasutatakse näiteks lapsekandmisel, riietusesemena või raseduse ning sünnituse ajal lõdvestava tehnikate jaoks. Huvi korral loe rohkem siit (inglise keeles).
  15. Bikiinid – võib kasuks tulla, kui soovid haiglas kasutada dušši või vanni. On naisi, kes ei tunne ennast teiste ees paljalt olles mugavalt, sünnitus on aga aeg, mil on väga soovitatav keskenduda oma mugavustundele ja mitte endasse koguda pinget. Seetõttu naistele, kes ei taha olla täiesti alasti on hea variant võtta kaasa bikiinid. Eriti soovitatav on sellised, mis on paeltega lahti tehtavad (nii ülemine kui ka alumine osa) nende lihtsaks ja kiireks eemaldamiseks.
  16. Föön – neile, kes on harjunud alati fööni kasutama.
  17. Jumestustooted – taaskord harjumuse ja enesetunde asi.
  18. Nohupulk-ninainhalaator – mitmed emad on kurtnud raseduse lõpus ja haiglas sünnituse käigus ninakinnisust.

Haiglakotis peaks olema lapsele

  1. Kojumineku riided – näiteks body, sipupüksid/püksid, sokid, müts, vastavalt hooajale kombe või soojakott.
  2. Küünekäärid / tangid / õrn viil – vastsündinul võivad olla väga pikad küüned, enamasti on need küll väga õhukesed ja pehmed.
  3. Marlilapp / väike käterätik – kasulik nii ülestuleva piima ja/või hoopis pepupesul kuivatamiseks. Võib kasutada ka haiglas seintel olevaid ühekordseid paberrätikuid.
  4. Soojakott / tekk – vastavalt hooajale
  5. Turvahäll – võib jääda autosse


Hagilakotti võib lapsele kaasa võtta

  1. Oma riided – haiglas olles pakutakse lapsele alati puhtaid riideid. Siiski soovivad osad emad kasutada oma beebiriideid, sellisel juhul võta kaasa paar komplekti.
  2. Oma mähkmed / riidest mähkmed – haiglas on alati olemas ka ühekordsed mähkmed, enamasti Huggies või Pampers. Kui eelistad kasutada mõnda muud brändi siis võta enda omad kaasa. Ühekordseid võiks arvestada päevas umbes 8-12.
  3. Lutt – hea postitus luti kasutamise kohta siin.
  4. Niisked salvrätikud – keisrilõikest taastuvad või pika ja raske sünnituskogemusega emad on soovitanud niiskeid salvrätikuid beebi pepu puhastamiseks. Panen südamele, et kuna vastsündinu nahk on väga õrn siis niikseid salvrätte valides eelista võimalikult puhtaid (alkoholi ja lõhnaainete vabad) ja võimalusel ka keskkonnasõbralikke. Näiteks kiidetakse palju NAÏF plastikuvabad ja 100% biolagunevad niiskeid salvrätikuid.

Partneri / tugiisiku kott

  1. Eraldi seljakott – selleks, et kodust sünnitusmajja minnes oleksid käed vabad ja saaksid toetada naist ja/või kanda tema kotti.
  2. Mugavad riided
    – püksid
    – kampsun
    – pluusid
    – sokid
    – lisapaar juhuks, kui sünnitustoas peaksid saama jalad märjaks.
    – aluspesu / ujumispüksid – ujumispükste soovitus käib kokku sünnitaja vanniskäigu või dušši all oleku soovitusega, et pakkuda maksimaakset tuge ka seal. Jah, tugiisik võib minna koos sünnitajaga vanni või dušši alla, aga selleks, et vältida ebamugavat olukorda teiste ruumisviibijate jaoks siis on soovitatav siiski partneril jätta jalga aluspüksid või ujumispüksid.
  3. Sisejalanõud (plätud / sussid)
  4. Hügieenitarbed (jäädes perepalatisse)
    – hambahari
    – hambapasta
    – pesemisvahendid
    – deodorant
  5. Pastillid / nätsu – endale või sünnitajale pakkumiseks, pikka aega kestnud sünnituse käigus võib hammaste pesu ununeda. Halb hingeõhk ei ole meeldiv, eriti kui tugiisikuna püüad hingamistehnikat kaasa teha/ette näidata/meelde tuletada.
  6. Telefon
  7. Aja sisustamiseks arvuti / tahvelarvuti / raamat (jäädes perepalatisse)
  8. Laadijad

Kui sünnitegevus peaks algama kiirelt ja kott on pakkimata või jääb üldse maha, siis ära muretse. Haiglas on olemas kõik esmavajalik, minimaalsega saab ka kenasti hakkama ning alati on võimalus, et keegi toob koti või vajalikud asjad järgi. Isiklikult polegi ma kuulnud ühtegi lugu, kus haiglakott maha ununeb, pigem ikka lugusid, kus käiakse veel viimasel hetkel vajalikke asju ostmas mõnes kaubanduskeskuses või poes.

Omale sobiva haiglakoti nimekirja saad siit printimiseks alla laadida. Vastavalt oma eelistusele, lae alla tühi või täidetud nimekiri. Kui leiad, et täidetud põhjalikus nimekirjas on asju, mida sa ei soovi kaasa võtta siis tõmba need markeri või millegi muuga maha, et need pakkimisel nimekirja järgimist ei segaks.

Kui sul tekkis küsimusi või soovitusi, mis veel võiks kindlasti siin nimekirjas olla, siis kirjuta mulle julgelt info@doulaanneli.ee või sotsiaalmeedias postkasti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top